Overslaan naar inhoud

Voedingsadvies Hond

Voedingsadvies gezonde hond

Als hondeneigenaar wil je natuurlijk het beste voor je viervoeter. Het geven van het juiste voedingsadvies aan je hond is daarom van groot belang. Voeding speelt namelijk een cruciale rol in de gezondheid en het welzijn van je hond.

Een goede voeding voor je hond is afgestemd op zijn individuele behoeften en kan bijdragen aan het voorkomen van verschillende gezondheidsproblemen, zoals obesitas, diabetes en huidaandoeningen. Bovendien kan de juiste voeding bijdragen aan een gezonde spijsvertering en een glanzende vacht.

Wat is de beste voeding voor mijn hond?

Als hondeneigenaar kan het echter lastig zijn om te bepalen welke voeding het beste is voor je hond. Er zijn immers zoveel verschillende soorten hondenvoer verkrijgbaar en elk merk beweert weer het beste te zijn. Daarom is het verstandig om voedingsadvies voor je hond in te winnen bij een professional.

Ook tussen hondeneigenaars woeden vaak felle discussies over welke voeding het gezondst en het beste is. Moet een hond rauw vlees eten? Kan hij oud worden op brokken? Kan een hond vegetarisch of zelfs veganistisch eten? Experts op het gebied van hondenvoeding maken de keuze niet makkelijker want er doen de meest uiteenlopende meningen de ronde.

Wie heeft er nu gelijk?

Kijken we echter naar de overeenkomsten in plaats van de verschillen, dan wordt het een stuk eenvoudiger. Er zijn namelijk een aantal richtlijnen waar iedereen het wel over eens is, namelijk dat de voeding moet voorzien in de juiste hoeveelheid, balans en beschikbaarheid van voedingsstoffen om te voldoen aan de behoeften van de individuele hond.

Deskundig voedingsadvies

Ik als voedingsdeskundige voor honden kan je helpen bij het vinden van de beste voeding voor je hond, gebaseerd op zijn leeftijd, ras, gewicht en eventuele gezondheidsproblemen. Zo weet je zeker dat je hond alle voedingsstoffen binnenkrijgt die hij nodig heeft en voorkom je dat je hond te veel of juist te weinig voeding krijgt.

Clean Feeding

Een hoogwaardige, goed verteerbare voeding helpt je hond gezond oud te worden. Bij Clean Feeding draait het om voedsel dat zoveel mogelijk lijkt op hoe het uit de natuur komt. Pure en onbewerkte producten leveren volop voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen en vezels en dat zonder onnodige toevoegingen. Er wordt hierbij rekening gehouden met waar de voeding vandaan komt evenals hoe het geproduceerd wordt, met respect voor natuur, milieu en de dieren. Clean Feeding heeft niks te maken met een nieuw dieet, maar wel alles met bewuste voeding. En vaak zorgen kleine veranderingen al voor een gezonder hondenlichaam en een kleinere ecologische pootafdruk.

Voedingsadvies op maat

Mijn visie is dat een zo natuurlijk mogelijke voeding het beste is voor het hondenlichaam. Dit is een voeding met zo min mogelijk toevoegingen en natuurlijke, verse, seizoensgebonden producten en een juiste hoeveelheid vlees afgestemd op de individuele eiwitbehoefte van jouw hond.

Sommige honden hebben moeite met het verteren van grote hoeveelheden vlees, vooral als het gaat om goedkope en minder kwalitatieve vleesproducten. Door het verminderen van de hoeveelheid vlees in het dieet van je hond, kan de spijsvertering verbeteren en kan de kans op maag- en darmproblemen worden verminderd. Daarnaast verklein je zo ook de ecologische pootafdruk van jouw hond!

Waar ik je mee kan helpen

Ik help je graag bij het uitbalanceren van de huidige voeding of het samenstellen van een nieuw voedingsadvies voor jouw hond. Ongeacht of jouw hond commercieel verkrijgbare (complete) blik- of droogvoeding krijgt of zelfbereide voeding (gekookt, BARF, KVV, vegetarisch of veganistisch), ik geef eerlijk en deskundig advies over de optimale voeding van jouw hond. Onafhankelijk en zonder vooroordelen. 

Het door mij opgestelde voedingsadvies voor honden bevat de juiste verhoudingen van voedingsstoffen om tekorten (op lange termijn) te voorkomen. De voeding wordt specifiek afgestemd op de individuele behoeften van jouw hond én jouw mogelijkheden en wensen.


Dieetvoeding hond

Voor honden met medische aandoeningen/onderliggende medische problemen.

Ik geef ook passend dieetadvies bij aandoeningen waarbij voeding een belangrijke en ondersteunende rol speelt. Afhankelijk van de ziekte kunnen de symptomen en het algemene welzijn van jouw hond door specifieke dieetvoeding worden verbeterd. De juiste dieetvoeding kan een stabiliserende werking hebben bij reeds ontstane aandoeningen en zelfs de progressie van een bepaalde ziekte afremmen.

Smakelijkheid is een belangrijke eigenschap van een goede dieetvoeding voor de hond. Zelfs de meest uitgebalanceerde voeding heeft immers geen enkele voedingswaarde als jouw hond de voeding niet wil eten.

Het is belangrijk dat het advies dat ik geef haalbaar is voor jou als eigenaar van een hond, zowel qua budget als levensstijl. Het advies moet uiteraard ook passen bij de specifieke problemen waar jouw hond mee te maken heeft. Ik geef je praktische tips en trucs die je meteen kunt toepassen.

Redenen voor een dieetadvies op maat kunnen zijn:
  • Obesitas (overgewicht)
  • Diabetes mellitus (suikerziekte)
  • Maag- en darmproblemen
  • Voedselallergie of -overgevoeligheid
  • Artrose en andere gewrichtsaandoeningen
  • Tumoren
  • Nierfunctieverlies, blaasstenen en blaasgruis
  • Pancreatitis (alvleesklierontsteking)
  • Leverproblemen

Een dieetadvies is een voedingsadvies op basis van een medische indicatie en voorafgaand aan het traject wordt de medische diagnose gesteld door een dierenarts of specialist. Voor een optimaal dieetadvies werk ik nauw samen met jouw dierenarts om op efficiënte wijze de aandoening door passende dieetvoeding te beïnvloeden.

Belangrijk om te weten:

Het hoofddoel van dieetvoeding op maat is het verminderen van symptomen en het verlengen van periodes zonder klachten. Het is echter nooit gegarandeerd dat er genezing optreedt. 


Hoe verloopt een voedingsadvies?

Ik ondersteun je bij alle vragen over de voeding van jouw hond. Het maakt niet uit of je hond gezond of ziek is. Ik ben er altijd voor je!

Als je advies wilt voor je zieke hond, is het nuttig als je mij recente bevindingen, bloedwaarden, enzovoort van je dierenarts stuurt. Want natuurlijk neem ik ook deze belangrijke informatie mee bij het opstellen van het nieuwe of aangepaste voedingsplan.

Wist je trouwens dat ik bij het controleren van het voedingsplan gebruik maak van een speciaal ontwikkelde (veterinaire) voedingscalculator waarmee ik de individuele voedingsbehoefte van jouw hond kan vergelijken met ongeveer 40 voedingsstoffen? Op die manier heb ik altijd zicht op wat belangrijk is voor je hond en kan ik je op elk moment optimaal adviseren.

Stap 1: De vragenlijst

De basis voor het voedingsadvies is een online vragenlijst die je van te voren gaat invullen, omdat dit mij een uitgebreid beeld geeft van jouw hond. Aangezien de energiebehoefte van je hond kan verschillen van het gemiddelde, en ik belangrijke gewoontes kan leren kennen dankzij je gedetailleerde beschrijving, kan ik de voedingsbehoefte beter beoordelen en voedingsfouten gemakkelijker opsporen om ze in de toekomst te vermijden. Als er sprake is van een ziekte, heb ik ook informatie nodig over symptomen, diagnoses en bloedonderzoeken om een individueel voedingsplan op maat te kunnen maken dat voldoet aan de specifieke behoeften van jouw hond.

De bloeduitslagen e.d. van de dierenarts en/of specialist mag je naar het volgende adres sturen: info@canibalance.nl Heb je de vragenlijst ingevuld en heb ik verder ook alle informatie die ik nodig heb? Dan maken wij een afspraak voor het intake- of Q&A gesprek. Dit is even afhankelijk van de individuele casus en stem ik voorafgaand met je af.

Stap 2: Het intake- en Q&A gesprek

Dit online consult dient om je vragen te beantwoorden en concrete voedingsadviezen te kunnen geven. Tijdens het online intakegesprek nemen we samen de vragenlijst en de bevindingen van jouw dierenarts door. Heb je een afspraak voor een Q&A gesprek? Dan ga ik flexibel in op jouw vragen omtrent het voedingsadvies en bespreken we wat er veranderd moet worden aan de voeding van jouw hond.

Er kunnen extra kosten in rekening worden gebracht als aanvullende recepten worden berekend en per e-mail worden verzonden of als er follow-up vragen beantwoord moeten worden. In dat geval wordt je tijdens het gesprek op de hoogte gesteld. Belangrijk: Houd er rekening mee dat de afspraak pas definitief voor jou wordt gereserveerd nadat je de factuur hebt betaald.


Voor alle voeding geldt: Een gebalanceerd dieet bestaat niet alleen uit gezonde voeding, maar uit gezonde voeding in de juiste verhoudingen.

 Josina Steenbeek | CaniBalance